HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

Sörrel felönteni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem

2012.03.05. 12:51 kurtvonnegutemailcime

Az ember tökéletlen, hibát hibára halmoz, dolgaiból nem tanul, s mikor nyolcvanhetedjére lesz keserű kanalas orvossággá a mindenség, akkor is csak áll, mint akit telirüszttel tökönrúgtak, kóstolgatna, de moccanni nem tud, pislog, motyog bénán, hogy ez meg már megint mi a fasz.
 
Ilyen hiba többek között a sörrel való felöntés.

A sörrel fölöntés a csapba hugyozással rokon tevékenység, aki férfi, így tehát a legénykonyha is: elköveti. Közös bennük továbbá, hogy folyton. Pedig a filozófia - miszerint a.) a sör jó; b.) ha jó a sör, beleimnek kedves, akkor az ételt is bizonnyal jobbá teszi – alapjaiban hibás. A sör, ahelyett, hogy ízeket oldana, és az ételiséget ízléses masnival öltöztetné ünneplőbe, keserűvé tesz. De olyan keserűvé, hogy ahhoz képest a szar is szar. Mert a sörrel való felöntésben a Szergej Mihajlovics Eizenstein-féle 1+1=3 elve érvényesül, még akkor is, ha az orosz celluloidpróféta biztosan nem holmi tőrőlmetszett kocsmateoriákat kívánt szentesíteni, mikor a montázs képletét leírta volt.

Perjésné Dózsa Erzsébet tanárnőt a messzi távolból csókoltatom egyébként, és küldenék neki Szécsi Páltól az Egy szál harangvirágot. Meg mindenkinek, aki szereti.



Na, mer' az van, hogy elkúrtam egy paprikáskrumplit. Erről is az ital tehet, mondaná nagyanyám, és milyen igaza lenne!

Perszehogy csuklóból felsorolhatnék három olyan legénykonyhai alapvetést, amelyhez elengedhetetlen a malátszörp, és akkor a konyhai kispolcon – mely, és erről talán még lesz szó, a budirodalommal egyetemben a legnemesebb olvasnivalók gyűjtőhelye – még körbe sem néztem. De, hogy mi vitt rá arra, hogy a paprikás krumplimat sörrel öntsem fel: nem tudom. Tisztelt bíróság. Nyilván a mágikus másnaposság tehet róla - az ereimben ott dúdolt a pia még, és meg akartam énekeltetni a veres lében a kolbászokat is. Ám a paprika és a sör eleve rossz kombó, mint a zsírfagyi, vagy a vaníliás ecetpuding avas szalonnával: a keserűnél is epésebb, a fanyarnál is fájdalmasabb, ehetetlen, szottyos-veres lé, az lett belőle.
Szégyellem magam.
Kőbányaival fogom leinni a bánatot a sárga földig.

 

(Különben meg ez, hogy „csapba hugyozás”, mekkora marhaság már, hát nem a csapba vizelsz, jól is néznénk ki, nem találnék bele, az biztos.) 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr654290356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. jegeket_bérleteket 2012.03.05. 16:40:01

Mostanáig úgy tudtam, hogy csak a nők képesek csapnak nevezni a mosdókagylót... :-(

Dr. jegeket_bérleteket 2012.03.05. 16:41:45

(Amúgy láttam ám, hogy a posztoló a végén exkuzálja magát, de nem bírtam szó nélkül elmenni a történtek mellett.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.03.05. 17:01:01

én egy gimnáziumi házibuli zenitjén gondoltam úgy, hogy a szakértő által összekevert bólét megbolondítom egy kis tejjel.
a bólé akkor már tartalmazta a hozzá szükséges citromlé menniyéséget.

melynek következtében apró, ondófoltokra emlékeztető képződmények kezdtek el úszni a lében - lévén a citrom összerántotta a tejet -, így az aznap éjszakai bóléivás abbafejeződött...

Cerkamatyi 2012.03.05. 17:07:10

Nekem a legjobb húzásom eddig egy darab fehérbab, és egy darab paradicsomos makréla filé konzerv "összerottyantása" volt. Kurvaéhes voltam. De azért annyira mégsem...

Ez is csak egy nick 2012.03.05. 18:07:27

"De olyan keserűvé, hogy ahhoz képest a szar is szar."

Hát ez a mondat nem tűnik logikusan átgondoltnak, a szar ugyanis mindenhez képest szar, azért az a neve, hogy szar.

A csapba hugyozni pedig nagyon nehéz, még a széllel szembe hugyozásánál is nehezebb - és legalább olyan értelmetlen -, egyrészt mert a csap nyílása általában lefelé áll, másrészt ha lehetővé teszed a húgy beáramlását a csap megnyitásával, általában nagyobb nyomású víz áramlik onnan kifelé, és emiatt nem tudsz belehugyozni.

Persze ha veszel csak erre a célra egy vízhálózatba be nem kötött csapot, úgy lehet.
Csak az értelmét nehéz megtalálni azon kívül,hogy elmondhasd, hogy a csapba hugyoztál.

kurtvonnegutemailcime 2012.03.05. 19:09:27

@Ez is csak egy nick: te, a "csapba hugyozás" énnemtom, miért van, ellenben koleszos-népies, onnan hoztam, értelme egyenlő lehet kábé a rézfányfütyülő rézangyallal.

Dr. jegeket_bérleteket 2012.03.05. 19:44:39

Görögországban egyszer volt egy kb. fél kilós tintahalkonzervem (amelyben, mint kiderült, egész tintahalak, vagy kalamárik, vagy miafrancok voltak!), és egyik vasárnap annak felhasználásával akartam meleg ebédet kreálni. Abból sem lett ehető kaja... ;-)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.05. 20:04:14

én is csabba hugyozásnak tudom, jó kis írás, szép emlékeket ébreszt bennem abból a csodálatos időszakból amikor agglegényéletet éltem és szabad voltam mint a madár. A sörrel fölöntéssel csínján kell bánni ez tény, én csak sülthusoknál alkalmaztam egy időben, ma már szinte egyáltalán. Egy barátom kerti sütés alkalmával a jólfelrázott sörösüveg száját nagyméretű hüvelykujjával zárta el úgy hogy csak kis rést hagyott és a sülő sertésdarabokat azzal a nagynyomású sörpárával illette, ami megjegyzem nem ártott a cuccnak, de benne volt hogy elbassza :)

doktor.dikhed 2012.03.05. 22:07:47

Épp most sütök jó kis fűszeres tarját, amit szűretlen búzasörrel öntöttem fel és párolom egy kicsit némi hagymával és krumplival egy cseréptálban. Meglátjuk :)

fuakjs11 (törölt) 2012.03.05. 22:14:58

Na akkor most ezt a kérdést itt zárjuk le egy idézettel:
"Nem mindegy, hogy csapba szarni, vagy szarba csapni".
Jóccakát.

édeslajos 2012.03.05. 22:53:02

Együltömben elolvastam az egész blogot. Annak ellenére, hogy úgy viszonyulok hozzá mint Birósanyi bácsi a kommunista eszményekhez: tisztelem, becsülöm, de nem adok rá semmit.
Mégis, lámcsak, mégis találtam néhány rokongondolatot itt-ott. Példának okáért a rántotta, a lecsó valamint a leves kardinális fontosságát leszögező gondolatfüzért. Vagy hálót inkább.
Igen. Van ezekben, mindháromban, valami megfoghatatlan. A végtelen szabadság ígérete, a férfias nemtörődömség és harciasság tárgyiasulása.
Nyilván, elbaszhatjukjuk őket is, de akkor is finomak lesznek.

mrq111 2012.03.05. 23:36:49

A csap ilyen módú használatát a szükség szabályozza! Ezt több alkalommal bebizonyosodott, ha nagyobb létszámú házibulit tartottunk! Sőt! A hölgyemények a kádat részesítették előnyben! A sörröl meg csak annyit, hogy én igenis teszek a paprikáskrumpliba 1kg burgonyánként kb 2-3 dl pils tipusu sört (pl. Pilsner,Krusovice,Gösser), a lecsóhoz meg 1 kg paprikához öntök ennyit! Ha szalonnával, Nem lángolt kolbásszal csinálod, akkor igenis finom! Mikor még a hagymás alapon és kolbászon/virslin kivül nincs még benne semmi, öntsd bele a sört, forrald pár percet és tedd hozzá a többi zöldséget. Mondok mást! Írországban, egy kis faluban ettem először sörlevest(azóta sem, mert nem találom a receptet), ami igen finom volt! Ami a lényeg: Amekkora mennyiség a gyomornak vagy a hangulatnak igény és jó, az a mennyiség a kajába már NEM!

Ez is csak egy nick 2012.03.06. 01:42:47

@mrq111:
Mondjuk a Gösser nem pils típusú sör, de ez ne is zavarjon. :-)

Bár azt nem értem, hogy miért kell a csajoknak a kádba hugyozni a paprikás krumplihoz.
Azt hiszem, én maradok a bevált csapvíznél továbbra is, az ilyen pisás, akarom mondani pikáns recepteket meghagyom az ínyenceknek.

A szörnyű az, hogy egy csomó ember nem tudja, mi az a csap...
És akkor még csodálkoznak, amikor a funkcionális analfabéták nagy számát emlegetik - hisz már a saját anyanyelvük szavait sem ismerik, és keverik a mosdókagylót a csappal. A csap az a része a szerkezetnek (az kívül fém izé), amelyikkel meg tudod nyitni meg el tudod zárni a vizet.

(És akkor azt még nem is veséztük ki, hogy vízcsap valójában nem csap, hanem szelep.)

petru 2012.03.06. 05:45:39

@idelle: Erdekes hogy nekem egyszer sikerult tejet osszekeverni narancs-sziruppal (elso alkalommal). Nagyon jo volt. Persze kesobb megint probalkoztam ezzel es persze sohasem sikerult. El nem tudom kepzelni mi modon sikerult eloszor.

petru 2012.03.06. 05:47:34

@Ez is csak egy nick: Ha csak annyi penzem lenne ahanyan nem tudnak magyarul...Ha csak a csap lenne a borzadaly ebben a cikkben...

Krutzifix 2012.03.06. 06:32:36

Ehhez - paprikás krumplit sörrel felönteni - tényleg krészegnek kell lenni! Még csak elképzelni is borzalmas az ízvilágát! Úgy gondolom, a méltó büntetés csak az lehet, ha megetetjük az elkövetővel az egészet! :)
Vót valaki régen - nem Reagan -, akit plagizálva csak annyit lehet ehhez hozzáfűzni: a paprikás krumpli az legyen paprikás krumpli, a posztoló pedig inkább vizeljen a konyhamalacba!

kurtvonnegutemailcime 2012.03.06. 07:19:42

@Krutzifix: a farkamat azért nem dugnám bele. a konyhamalacba. de megettem. a krumplit. nem volt jó.

Void Bunkoid 2012.03.06. 07:48:30

szerintem csapba hugyozni vagány dolog, én imádok :)

Messidor 2012.03.06. 09:14:06

Mennyivel egyszerűbb csapot mondani mint mosdókagylót! Meg aztán a lábtörlőbe is a cipőnket töröljük,nem a lábunkat,ha már a szavak kivesézésével foglalkozunk.A felöntéshez nem tudok hozzászólni,én inni szeretem a sört,főzni nem tudok.

gatsy 2012.03.06. 10:08:20

Hát nem tudom milyen sört használtatok, de amikor mi csináltuk, annak semmi problémája nem volt.
Mondjuk nem mindegy mikor teszed hozzá a sört...

Pl. ha a hagymát akarod megpárolni benne, az szar lesz, del egalábbis halízű. Mondjuk az is elfogyott.:)

kurtvonnegutemailcime 2012.03.06. 10:40:59

@gatsy: vallom, hogy a paprikasör-kombó nem stimmel.

gatsy 2012.03.06. 11:21:38

@kurtvonnegutemailcime: Szerintem meg az időzítésen van a hangsúly.
A vörösboros marhapörköltbe is leginkább folyadékpótlásként kerül a vörösbor, nem a pirítási fázisban. Mert akkor megkeseredik... ;)

édeslajos 2012.03.06. 12:01:03

Visszatérő magyar blogrögeszmék: az első, hogy ki tud magyarul. Aminek, ugye, az a korroláriuma, hogy a magyar. Aki nem tud magyarul az nem magyar.
A gondolatmenés - a hasmenéshez hasonlóan - erősen konsztipált. Valójában egy freudi jellegű komplexust takar. És amely eltakarja azt a különösen fontos tényt, hogy a nyelv még a magyarok esetében sem döntő a nemzeti hovatartozást illetően. A legnagyobb magyar a legjobb példa erre.
Ami pedig ezt a commentsort illeti: jó lenne már megszabadulni a csapba szarni, szarba csapni komplexustól. Természetesen a kagylóról van szó, mindenki tudja.
Akkor meg minek ez kényszeres locsogás?

kurtvonnegutemailcime 2012.03.06. 12:43:42

@édeslajos: ez nagyon szép volt. a pszichológusom ujjongani fog.

édeslajos 2012.03.06. 13:01:45

@kurtvonnegutemailcime: Add át neki legszívélyesebb jókívánságaimat. Amennyiben ideje engedi és abbahagyja "az egyszem faszban nyakig a szószban a fridzsi előtt " tünetkomplexus elemzését.
A hangsúly itt a szószon, egészen pontosan a zselésedett pörköltzafton van, és nem az egyszemjankón.
Mással, máshol, másképp és másmiért egészen normálisnak tartom, tartjuk, tarthatjuk...
Naszóval,
süti beállítások módosítása