HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

Csak úgy leves

2015.05.14. 19:35 kurtvonnegutemailcime

Gubcsák úr nem volt szép ember, orra gomba, feje bősz, haja alig, szája ferde. Gondolatban sem volt csábító: magasról tett a festőkre, verset szavalni nem tudott, és ha valaki társaságban Bachot emlegette esetleg, ez a Gubcsák csak nézett, aztán közölte, hogy a focihoz ő nemigen ért. Akkor biztos pénze volt, mondanánk egyből, de nem: Gubcsáknak csak egy szoba-konyha jutott, az is Újpesten, ami szoba-konyhából is majdhogynem semmi.

Akkor hogy lehet, hogy ezt a Gubcsákot zabálták a nők?

Hát, mert Gubcsák úgy érlelt, ahogy egy költő költ, ahogy egy festő fest, vagy, teszem azt, ahogy egy Johann Sebastian egy a-moll preludiumot csak úgy a fáskamrában összerak. Nem volt trükkje. Nála rendre lányok remegtek vasárnap délután a levesestányérok felett, pont, mint a szamóca, mikor a méhszárny rebegteti, szoknyájukon langymeleg csík volt a nyár, harisnyájuk csupa elektromosság, és mire Gubcsák leszűrte a zöldséget, és egy fehér porcelánon, mosolyogva eléjük rakta a külön szedett marhahúst francia mustárral és ecetes tormával, ezek a lányok már eldöntötték, hogy ők inkább a konyhára bolsojista balettosként rontó Gubcsákot eszik meg. Szopogatják ki belőle a velőt. Nyalogatják le a csontjáról a húst.

fed2b81b-8183-421c-9f2d-c5d0b2e0cebb_zps1660c95d.png

Pedig mi volt abban a levesben? Egy fél napra feltett, átforrázott marhalábszár, némi belsőség, meg sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, 1 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10-15 szem bors, 1 körömnyi cseresznyepaprika, 1 csapott mokkáskanál sáfrányos szeklice, 1 csokor petrezselyem… de persze ez a leves nem rittyentve, és semmiképp se FŐZVE volt. Gubcsák érlelt, számító mód akár két napig is táncoltatta a gázlángot a fazék alatt, és (hogy az időt elüsse) pajkosakat képzelt közben – mert aki arra, ahogy a lángnyelv azt a piros fazekat cirógatja, és teszi boldoggá becézéssel csupán, majd hergeli még pirosabbra és pirosabbra, pajkosat nem gondol, szakács sem talán. Így tehát nem csoda, hogy a Gubcsák levese romantikusakat muzsikált a szájban, a merőkanál összes koccanása pedig úgy hatott, akár egy-egy picike, női szívekre célzott haiku első sora, amiben szerepel a „csillog” szó, meg az, hogy „mackós méz”.  

A többi dolgokban, miket aztán Gubcsák ezekkel a lányokkal művelt a délután folyamán, olykor egyenest a konyhapulton, levesestálba lógva, maradék zellerek között, már ennyi romantika nem volt.

Nem nagy dolog.

Van ilyen.

Szóval volt ez a Gubcsák Újpesten (ahol persze ismerte a kolbászos és a pék, de még a hentes is előre köszönt neki), elpancsikolt a világában úgy 58 évet, útját rúzsnyomok és lefejtett bugyik szegélyezték, aztán megszeretett egy lányt a sok közül, elvette feleségül, madárcsicsergésben lelegeltek együtt még húsz év boldogságot, majd egy nap fogta magát, és mosolyogva meghalt mind a kettő.

Utoljára Gubcsák szegyből főzött levest. A felesége (öregségére is égővörös hajú, és mosolypogácsás) puszit adott Gubcsáknak.

Van ilyen ezer. Nem nagy dolog. Vagy az lenne? Nem is tudom. Nem is tudom, miért mondtam el.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr547459870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobbantott tsilke 2015.05.15. 15:51:39

Én tudom miért mondtad el: hogy ölüljön tsilke!
süti beállítások módosítása