HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

A kedves mama főztje

2012.04.22. 14:35 Csák Gergely

Vannak azok a pillanatok, amikor a legkeményebb férfiak is elérzékenyülnek, ez pedig a kedves mama főztjének említése.

Anyám csirkepörköltjének nem volt párja a világon. Álljon emlékül ez a poszt mind e nagyszerű asszonynak, mind az ő főztjének.

Amit amúgy tiszta szívéből gyűlölt. Mármint a főzést.

A hétvégi főzéseket addig húzta, amíg a család már egy nagy, éhes kutyafalkaként állta körül a konyhát, ételt követelve. Ekkor hozzáfogott és mindössze órák alatt csodálatos alkotások – egyszerűek, finomak és laktatóak – születtek a kezei alatt.

Mind közül a csirkepörkölt – nokedlival és uborkasalátával – volt a kedvencem. Már a szavak kiejtése kiváltja a nyálelválasztást. A csirkepörkölt nokedlival nem egy közönséges étel, ez nemzeti kincs. Olyasmi, mint a töltött káposzta, amit karácsony harmadnapján, kiskanállal kell enni hajnali háromkor, persze félig fagyottan, az erkélyről behozva, lábasból. A töltött káposztára is van mindenkinek egy saját receptje, a csirkepörköltre is kell legyen.

Mostanra az összes gasztromókus az alapanyagok fontosságát hangsúlyozza, ezt persze mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Csirkepörköltet mellfiléből készíteni barbár cselekedett. Kell bele a csontos hús, mert anélkül nincs igazi íze. Ja, igen. És nem szabad olajjal csinálni. Zsírral kell, disznózsírral, amit gusztustalan, műanyag dobozban adnak a ratyi közértekben, ahol még a barna-szürke köveket mossák fel koszos vízzel a kötényes közértes nénik.

Szóval, olajjal és csontok nélkül neki sem szabad állni.

Vasárnap reggel, a boltból feljőve, fogni kell egy nagyobb és egy kisebb fej hagymát és gondosan apróra kell kockázni. Lapos, széles lábasba oda kell csapni egy adag zsírt, amiben üvegesre kell fonnyasztani a hagymát. Nem szabad odaégetni, mert akkor keserű lesz az íze. Eztán jön a trükk. A legtöbben ugyanis fogják a húst és ráteszik az egészet, meghintik pirospaprikával és sóval, oszt’ jónapot. Aki ilyet tesz, máris elrontotta. Nincs az a másnaposság, amiért ez megbocsátható lenne.

A trükk

Az igazi csirkepörkölt-alap trükkje ugyanis az, hogy lehúzod szépen a lábost a tűzről (nagyon fontos!), beleszórsz három kanálnyi pirospaprikát, kevés borsot és majorannát. Eztán jön némi piros arany és kecsap. 

Ha szezonja van, sokat segít a pörköltalapon a paprika és a paradicsom, amit kb akkor kell belerakni, mikor a hagyma elkezd üvegesedni. Aztán lehúzni a tűzről és bele a fűszereket.

Ha a fűszereket beletettük, összeállt a pörkölt esszenciája, ami azokat a csodálatos ízeket csalogatja elő, amelyek nem is ismertek sehol e világon. Ekkor kell beletenni a csirkehúst, tetszőlegesen nagy darabokban, de azért érdemes a combok felső- és alsó részét elválasztani egymástól és a melleket is több részben belerakni. Csontos melleket. (Felejtsd el a filét, pláne ne csontoztasd ki a hentessel. Állj neki magad otthon és keresd meg, hogyan filézed ki egy nagy késsel. Elsőre kemény meló lesz, de nagyon büszke leszel magadra, ha végre sikerül lehántani a húst a csontokról. Némi anatómiára is szert tehetsz ezáltal. De mindegy, nem ez a lényeg.)

Ha benne van a fűszer a hagymán és a csirke a fűszeren, keverd szépen össze egy fakanállal, amit még nem törtél szét a gyerek seggén és tedd vissza a tűzre. Ne tegyél hozzá semmit. Ne öntsd fel vízzel. Közepes lángon kavargasd, nehogy odaégjen.

Ha mindent jól csináltál, a pörkölted elkezd pörkölődni. A külseje sülöget, a belsejéből elkezd távozni az a rengeteg víz, amivel felpumpálták a jó csirkét. A hús idővel kicsit össze fog esni, arra számíthatsz. Hacsak nem tanyasi csirkéd van, mert akkor kevés víz fog kijönni belőle.

Kb fél óra közepes tűzön való pörkölés és kevergetés után a csirkehús külseje kicsit megpirult, a belsejéből pont annyi víz távozott, hogy ellepje a húst. Ekkor tegyél rá fedőt és lassú tűzön főzd a levében fél órát-negyven percet.

A nokelli

Ezalatt pont elkészítheted a nokedlit, ami rémesen egyszerű: három-négy tojást beleütsz egy műanyag edénybe, beleteszel egy marék sót, annyi vizet, amennyi tojást beleöntöttél és izomból lisztet. Jó, ha van otthon robotgép, mert különben jól meg fogsz izzadni a kevergetésbe. Csomómentesre kell keverni, méghozzá sok liszttel. Nem írok mennyiséget, mert nem tudom, sose mértem le. Annyi liszt kell bele, hogy még éppen olyan állagúnak kell lennie, hogy lassan lefolyjon a nokedliszaggató lyukain át a lobogó vízbe. Nagyanyám egy fa vágódeszkán, késsel nyomta a nokedliszaggatást, jobbak is lettek a nokedlik, mint a szaggatóval. Sajnos ez a tudás vele együtt a sírba szállt, pedig ezerszer láttam, hogy csinálja. Kis hurkákat formált a tésztából és azokat boszorkányos ügyességgel belevagdosta a vízbe.

A megfőtt nokedlik feljönnek a víz tetejére, ezeket kihalászod egy szűrővel, hideg víz alá teszed, majd bele egy serpenyőbe, ahol kicsit – éppen hogy – megsütögeted zsírban. Mély serpenyőben, legyen sok. A nokedliből sosem elég.

Nyelni

Közben a pörkölted kezd megfőni, vedd le róla a fedőt. Ne felejtsd el kevergetni néha, nehogy odaégjen. Érdemes megkóstolni, hátha sótlan lett. Ha elsóztad, már késő. (A trükk ilyenkor állítólag az, ha beleteszel egy krumplit, mert az elveszi a túl sok sót. Nem tudom.) Fedő nélkül le kell róla főzni róla a maradék levet, hogy sűrű szaft keletkezzen, amely a világtörténelem legfinomabb ízeit tartalmazza.

A tálaláshoz halmozz rengeteg nokedlit egy nagy tálra, tegyél rá húsdarabokat és locsold le a szafttal, aminek lehetőleg eddigre pont elég sűrű konzisztenciája lett. Uborkasaláta, vagy kovászos uborka illik hozzá. Annak ellenére, hogy csirke, inkább vörös bort igyál rá. 

Lehet nyelni, nagyokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr544466507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása