HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

Újabb Istenbizonyíték: a zabpehely

2012.02.28. 14:49 kurtvonnegutemailcime

Miszerint KollnFlocken.

Kezdem azt érezni, hogy engem anyámék átvertek, hogy, mint étel, nem csak a disznóhús létezik - mint ahogy a falun túl is vannak mezők, csak oda az uradalmi kombájn már nem merészkedik. Jobban belegondolva a mi konyhánk, a gyerekkorom konyhája afféle gasztronómiai zárójelként funkcionált: ami oda bement, óhatatlanul is a három jól bejáratott, klopfolt-főtt-párolt sertésalkatrészek valamelyikének alakjában került a viaszkosvászon terítőre le.

Persze, hogy ironizálok.

Mindenesetre nagyanyám a dinnyét kenyérrel ette, és volt ugyan választék, de csak az adott választék volt. Kísérletezni nem illett, mert az uraskodás: emlékeim szerint értetlen kisgyermekként egyszer igyekeztem kisütni két jó szelet vagdalthúst, melyet a tetejére kiülő, narancssárga zsíron túl a konzervet ékesítő szlovák felirat tett még gusztusosabbá. Anyám ekkor úgy nézett rám, ahogy Móricz-novellában a lelencgyerekre szokás: "Folyton csak a különlegességek", közölte, s fitymált, s elvonult a TVR-7-el, hogy bejelölje a Dallas kezdési időpontját, kékkel.

Ha én akkor a zabpehely ötletével beállítok, az árvaház tán nem marad meg a fikció mezején pásztornak.

Pedig érthetetlen a dolog: a zabpehely egyszerű, a zabpehely finom, úgy laktat, mint ahogy a gombát laktatja az eső. Ócsó: zacskója 500 forint körül. Nincs recept, illetve millió van: vízzel összeforralod, és utána a rozmárhústól a kandeláberzsinórig azt teszel bele, ami jól esik.  A magamfajta ember megeszik belőle nyócat-tizet, oszt elvan, akár a puposteve a sivatagban. De mindig sózd. Só a fenti képen szereplő szüfrazsettben is figyel kicsi, azért áll olyan szépen, vigyázzban, és tettem hozzá barackbefőttet, és kicsi mézet is. Csudálatos, kiadós, érzem, ahogy a gyomromba dagad. Szeret engem, fehérszemélyes okokból kifolyólag.

Nem értem, miért kellett nekem a zabpehelyig Budára jönni. Elhagyott tán minket ott vidéken az Isten?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr824220171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása