HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

A parajkodás dicsérete

2012.03.01. 12:32 kurtvonnegutemailcime

Az erkély alatti, egyetlen talpon maradt hófoltról kiderült, hogy a szárítóról még tavaly odahullott rongydarab csupán: ebből jöttünk rá, hogy a tavasz van.

Ideje van a spenótnak.

Ami nem tökös. Tökös étel a kacsamell, meg a lábszárpörkölt, meg a kocsonya, ellenben a spenótnak lába, körme, ínja, zsírja nincs, bégetni nem béget, leszakítja az ember, és azt se mondja, jajnekem. Mondhatni nyámnyila. A férfi nyámnyila dolgokat fertelmes agyarával szét nem tép, a szájába nem vesz. A férfi, s így a legénykonyha eledele minimum, hogy újságcikkben tiltakozzon az elfogyasztás ellen.

A spenótban viszont líra van. Latin nevében muzsika lakik, spinacia oleracea, mások szerint perzsa fű, színe zöldebb a zöldnél, rostja gazdag, csak úgy cseng. A feltétek többsége remek rímet pattint rá. A spenót a tavaszi vers mindenkinek, ebben a lecsó kuzinja egyébként, csak míg az előbbit Márkus László mellszőrig kigombolva szavalja, utóbbit a Latinovits dörgi el.

Nem hiába hajaz egy mutáns űrmonstrum radioaktív ürülékére: a spenót fogyasztásához szükségeltetik némi érettség. A felelős spenótfogyasztó már-már felnőtt. Gyerekként a spenótot rühelljük, szétkenjük az abroszon, apánk pofont ad, de akkor sem fogy. Pedig a spenót: finom. Mire rájövünk: felnövünk.

Aki spenótot fogyaszt: vagy vén, vagy terrorba van.
 

2012-02-29 13.07.10.jpg

Váncsabácsi, bár nem kutattam szét, de egy receptet ismertet, ez a spenótos fettucine, aminek a receptjét a legénykonyha nagyjából követte csak. A fettucine ugye szalagtészta, ami al dentére rotyog, miközben indokolatlanul nagy mennyiségű fokhagymát dinsztelek meg vajon. Erre ideális esetben a kiskertemben vigyorogva szüretelt parajt dobom rá, amikor a helyzet komor, mirelitért nyúlok. Na most itt tejszín jönne - én tejjel machináltam, és nem lett rosszabb: rázuttyintok, erősen vigyázva, nehogy betúródjon, s erre a meghatározhatatlan színű máléra helyezem a tésztát. Durvára tört borsot szórok bőszen, majd jöhet az összerotty.

Ha van sajt, sajtolok, ha nincs, tejfölök.

Hallani ott is a madárcsicsergést?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr684268328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása