HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

Kritika: Anyukám, merre dugtad a Váncsát

2015.05.18. 08:38 kurtvonnegutemailcime

A jó szakácskönyv onnan ismerszik meg, hogy használva, mi több: hurcibálva van. A jó szakácskönyv többfunkciós, mint dédapám svejcibicskája, mert ha kell, gyúrótálat támasztó bizbasz, mólón való vágódeszka, konyhai mérleget bedekázó hardver, sőt, netalántán vánkos, mikor Losinj szigetéről a honba hazavonatozván elcsesszük a csatlakozást Zágrábban. A jó szakácskönyv legtöbbször, vagy inkább úgy általában ott lapul az embernél. Továbbmegyek: dédapám svejcibicskája és Váncsa István Ezeregy receptje rokonszellem, egyazon tőről és ideából szakajtott dolgok, tudniillik felmenőm bökője a családi legendárium szerint végigszolgálta a gazdával a Don-kanyart, és, legalábbis hajlok rá, hogy részemről, egy hasonlóan zsenánt szituációban a tárgyalt kötettel sem történne másképp.

Egyébiránt tényleg: a jó szakácskönyvből főzni is lehet. De a jó szakácskönyv sokkal több szimpla receptgyűjteménynél, hiszen a Magyar Elek sem érte be azzal, hogy rántott csirke, vagy legalábbis hozzátette volt: a pesti tavasz a rántott csirkével valóban összeforrott, s amint az éjszakai fagy meg a nappali havazás végleg eltűnik a meteorológiai prognózisból, a rántani való csirke karrierjét többé megakasztani nem lehet.

Annyiban megkésett beszámoló ez, hogy az Ezeregy recept (legalábbis a magam konyhai kispolcán) 2003-as kiadású, mondhatnók régi. Annyira az, hogy a jeles autornak azóta már a második, világkonyhákban szerteszaglászó, tehát hiánypótló munkája jelent meg, a Lakoma címre hallgat, és melynek, ha lehet, még tán randább a borítója az elsőnél. Csakhogy 8 év ide vagy oda - és mondjon a tisztelt olvasó még egy ilyet: az Ezeregy recept él. Mocorog. Friss, pedig 30 év munkája van benne. Kiforrta magát, mi több: beszélni róla sikk lett, s a kötet lassan kötelező konyhai kellék lesz, mint akár a fakanál. És, ami tán a legfőbb ukáz: használatban van. Magyar sztárszakácsok szamárfülelik, pettyelik csontlével, jegyzetelik szét a margóját nap-nap után – tán a Costesben, vagy az Olimpiában, de ha az olvasót ez, már a ki, mit, mikor, és hol feltétlenül érdekli, gabalyodjon a világhálóba tán maga.

Hozzáteszem: más kontextusban ugyan, de Váncsát is ugyanezek a dilemmák gyötrik. Így lehet az, hogy hiába álcázza magát bőszen annak, az Ezeregy recept minden, csak nem celebszakácskönyv. Mert Váncsa István azon túl, hogy receptet ismertet, elsőképp a vallásfilozófia, a geográfia, illetve a kulturális aspektus felől lopakodja meg a gáztűzhelyt, aztán szivarra gyújt, s kezében egy öblöspohár 20 éves madeirával, miután ugye tisztára törülte a konyhaasztalt, mindezek felett elelmélked. És milyen szépen teszi. Váncsa István ugyanis azon túl, hogy okos, mint a lúdvérc, még esetleg bölcs is, akár egy Platón (miszerint Πλάτων). Ez speciel akkor jutott eszembe, mikor a honba, a leghonba hazavonatozván nyulat láttam elfutni a valami veteményzöldbe a piros, általam lovagolt zsuzsivonat elől, és a szárnyasok előkészítéséről szóló eszmefuttatás közepén ezt olvastam épp: „Egyfelől van a fácánban valami könnyed, légies mozzanat, ami rajta kívül talán csak a fogolynak és a fürjnek a sajátja, de nem zárható ki, hogy közülük is a fácán a legízesebb; másfelől vannak a fácánhoz kapcsolódó kultúrtörténeti asszociációk. A Fászisz (ma Rioni) folyó, amiről a fácán a nevét kapta. Kolkhisz (a közönséges fácán tudományos neve: Phasianus colchicus), a mitikus antik birodalom a Fászisz völgyében, Médeia otthona. Az argonauták. Iaszón.
Az Aranygyapjú.
A budi.”

Ekkor fogalmazódott meg: az éteritől a reterátig ilyen mívesen csak a bölcsek juthatnak el, s a zsuzsivonat úgy helyeselt, hogy sikuku, sikuku.

Aki magyar a Váncsa Istvánt mindenáron a Heti Hetes című agitprop alapján vágyja megítélni, az egyrészt nyilván nem olvasta még az író "Dűljön össze ez a vendégfogadó" című 1979-es írását sosem, másrészt baromi éhes ember. A baromi éhes ember egyúttal dühös is: míg egy másik, szintúgy jeles gasztrozófusunk, Cserna-Szabó őrgróf a pálinkás emberben látta meg Szerb Antal agyonverőjét, jómagam innen, a húsosfazék mögül inkább a sóvár, guvadt szemű, moslékon tartott szerzetet vádolnám.

Éppen ezért hiánypótlás az, amit Váncsa művel. Gasztroébresztő: mert minálunk olyan sok az éhes ember, hogy a végén még egymást fogjuk felzabálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr504227678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása