HTML

Legénykonyha

Tükörtojás, halott állatok, megalázott növények. Benne van, hogy elbasszuk.

Friss topikok

Címkék

alkohol (6) bélszín (1) büfé (7) cb350 (2) cserna-szabó andrás (2) cukor (2) dráma (1) dugás (5) édesség (3) étel (6) étkezde (5) étterem (1) fakanál (4) falatozó (3) főzés (5) freud (1) haiku (3) halál (5) honda (1) ital (1) kolbász (2) kritika (3) lázár ervin (1) lecsó (4) legénykonyha (5) lencse (1) monológ (2) nyár (2) pác (1) pácolás (1) pálinka (1) panellakás (2) panellecsó (1) recept (4) rozé (1) szerelem (4) szex (2) tőgy (1) vacsora (1) vér (1) vita (1) Címkefelhő

Máltán voltam, poszt

2012.05.26. 13:23 kurtvonnegutemailcime

(A két Pista mezze közben degeszre fúl, de az élet Gozón csodaszép)

Az embernek az életszakaszokon túl korszakai vannak – amikor úgy rajong, tudják, mint egy bakfis a Beatlesért. Jómagam ebben épp ott tartok, hogy köröttem általában akad valami Váncsa. Napja válogatja, hogy miféle – hol egész kötetnyi Váncsám van, hol egy recept, zakózsebbe varrva, néha a mester által megjavasolt készétel a gyomorban.
Váncsa István Máltán énnekem a mezze volt. A jeles autor Lakoma című, immáron második konyhai kiskátéjában a mezze dicséretes tradíciója bőven kifejtésre kerül, a lényeg azonban ez: miképp kerüljük el a dőzshalált az előétel(ek)től a feketekávéig tartó két-három óra alatt úgy, hogy közben 10-12 fogással a gyomrunkon át a szívünkig rágták el maguk a szakácsok.

Ha Máltának irodalmi alakot keresünk alteregóul, kérhetjük például Örkény István segítségét – egyik egypercesében a drága, aranyos Hornyák urat végül a zártosztályra kergető hegesztőmunkás legfőbb tulajdonsága, hogy amihez a foga nem fűlik, azt megcselekedni egyszerűen képtelen. Ergo: boldog. Málta a már tárgyalt török, arab, európai hagyományokból is csupán azt tartotta meg, ami tetszetős volt, s a szívének kedves – ilyen például az órákon át tartó, laktató és családias étkezés intézménye is.
A máltai, ha férfi, átlag 76 évet él, a nők 82-ig meg sem állnak. Csak úgy mondom.

Az étel- és az életszeretet a szigeteken jó szomszédok – Máltán az eledelért rajongani illik. Egy átlag menüsort babrémmel indítanak, melynek neve bigilla, hozzá vékony, ropogósra sült kenyérféle dukál. (Az igazi máltai kenyér különben egész fejezetet érdemelne: kívül ropog, belül puha, s akkora lukak laknak benne, hogy abban egy hazai pék irigységtől veres feje simán elveszik.) A bigillához hasonló kencékből érkezik még vagy három, közben néma csend, dolgozni csak az örlőfog vágy, kivéve, ha a szakács kifárad hozzánk a lábasok mögül, és a hogylétünk után érdeklődik. Victor, a Ta’ Victor étterem tulajdonosa nem rest: magyaráz, irányít és utat mutat a menü cuppogós útvesztőjében, mi pedig azért nem lelkendezünk csupán, mert alig győzünk nyelni.

A „Ta” előtag különben birtokos jelzőként funkcionál, vagyis a figyelmet arra hívja fel, hogy ez az étterem a Victoré. A máltai nemzet egyéb mindeneken túl még büszke is, ha nem mondtam volna.

Victor étterme Marsaxlok főterén lelhető fel. Az apró halászfalu talán legjobb risztorantéja olyan tradicionális máltai kajákkal ajnározza a vendégeit, mint például a Fenek bil-gbeiniet u z-zalzett-Malti, ami a legkitűnőbb nyúlpecsenye mindközül, amit valaha ettem. Vagy ott van főételnek a Haruf-il Forn, ami a bárányt jelöli (de még hogy.) A magyar persze nem szokott hozzá, hogy a séf csak úgy szóba elegyedjen, ezért gyanús, hogy ez a bőszen gesztikuláló, kötényes manus valójában mit akar, mikor azon a csiripelő madárnyelvén az épp telepofával fogyasztott zalzett ta’malta, azaz a borsos, a mi debrecenink távoli kuzinjaként is beazonosítható kolbászka receptjét ismerteti.
A máltai kolbász receptje:
- darált sertéshúshoz
 - só
- és „kosbor”, ami „kerek, mint a bors”. Ezt Victor mondta, s az ebéd közben szépen adagolt, helyi, körülbelül 4 százalékos pilseni Cisk rávett, hogy inkább ne kérdezősködjek. (Ha valaki megtenné, Victor étterme könnyedén fellelhető a Facebookon.)

Az előételek között általában előkelő helyen szerepel a hobz biz zejt, azaz az olivás-tonhalas kenyér, illetve a paradicsom – kenyér – kapribogyó –kecskesajt kombó: maradjunk annyiban, hogy amit itthon paradicsom néven a multik polcain feszít, randa, galád, hazug csaló, a paradicsom nevet sutyiban vette fel, mert egy balul elsült adómutyi miatt családjával minálunk álnéven bujkál. A máltai paradicsomnak ellenben – lásd fentebb: Málta és a színek – íze van, lelke van, bukéja, az ember nem is sértené meg azzal, hogy beleharap, így inkább egészben falja fel.

A kecskesajt szintén külön kisregény, ősi hagyomány a szigeteken, így, vagy tán legfőképp Gozón is, ahol Rikardu éttermében (lásd: „Ta’”) a legfrissebb, aznap elkészült gbejnát is elfogyaszthatja a jóra éhes nagyérdemű. Rikardu farmján évtizedek óta fejik, fölözik, pihentetik, szárítják a szélben, majd adják el a szeplőtlen sajtot, melyet különböző ízesítéssel (durvára tört bors, szárított paradicsom, hagyma, mindezt olívaolajjal feltöltve) is a piacra dobnak. Rikardu éttermében ebből a sajtból készül a legfinomabb „máltai derelye”, azaz a ravioli is, melyet friss paradicsomszósszal öntenek nyakon, hogy mire nyolcadik fogásként elénk kerül, a legyőzöttek lemondó vicsorával faljuk be az egész tálat egy szuszra.

A mezze a Váncsa István-i has körül felvett spirális pályán sem almás olvasmány, átélni azonban akkora élmény, melyet egy életre megjegyez a Máltára látogató. Például a Maltses Bragioli, egy pohár Cisk, és a Torta tal-Lampuki közé ékelve, a napba fordított arccal tudtam meg, hogy van egy, a máltai nyelvvel közös szavunk, ami pedig a papucs.
Ennek ott, akkor, és pont annyira zsírosan kellett elhangoznia.

(A teljes cikk fellelhető az Ügyvédvilágban)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://legenykonyha2.blog.hu/api/trackback/id/tr124547470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása